lauantai 10. maaliskuuta 2012

Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, nelihenkinen katutaideraati.

 Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilöitä jotka eivät graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattiensa ja harrastustensa kautta ymmärtävät kauneutta sekä taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.


Tällä kertaa raadin hampaisiin pääseen jotain sinistä ovessa.Tarzani: "Jeps eli aika yksin kertanen stencili mutta hienon värinen. Turkoosi ei vaan erotu tarpeeksi tuosta ovesta. Stencilit on näköjään maalattu sinne tänne nopeasti.. asettelu voisi olla parempi. Tuo Jimi Hendrixiä muistuttava äijän pärstä on hieno, mutta tekstistä en pidä. Toisaalta onhan stencil tyylillä melko vaikea tehdä kirjoitusta. Kaiken kaikkiaan ihan ok stencili. En kiinnittäisi kaupungilla tuohon erityistä huomiota. Arvosana: 6"


Ulla Dulla: "Tässä on jotain yksinkertaista ja ruotsalaista, tv ja. Jotain lärvejä kans, ne liittyy kai telkkuun, ne peukuttaa televisiolle kyllä. Mut ite en lähde tätä peukuttamaan. Tekijä on ollu varmaan eniten lärvit näitä tehdessä, sen verran shaittia pökälettä. maalin sävy on väärä pohjan väriin, stencilien sijoittelu on jotain käsittämätöntä. tekijällä ei oo hajuukaan järkevästä sijoittelusta, saati kykyä leikata tunnistattavia kasvoja. Eniten mieleen tulee nuori Michael Jackson, toi toinen vois olla joku pikkuskidi. Mitä se Maikkeli taas tekikään niiden skidien kans? Laulo varmaan jossain mopoautossa hauskoja lauluja...juu-u. Lisäharjottelua kotioloissa ennenku maalaa mihinkää. Varo ääliöitä! haha. Ton varotuskyltin olis pitäny olla arvioitavana. Erinomainen sijoittelu :D Kahdesta telkkua töllöttävästä lärvistä 3 pojoo"


Gillan: "Jepjep. Ilmeisesti stencileillä tehtyjä. Ei kovin hääviä jälkeä. Silmiä häiritsee erityisesti tämä hieman ajattelematon värimaailma. Ainakin siis mun silmään sopis paremmin joku tumma, ihan vaikka musta väri kuin tuollainen kirkas siniturkoosi. Saisi paremmin selvää pienimmistäkin päistä, vai mitä ne ikinä onkaan. Pientä reeniä lisää! Eli ei hätkähdytä sinällään. Muu kuin se, että tuijotin kuvaa tylsistyneenä kunnes tajusin että pitää varoa ääliöitä :D Semmonen 5 pointsia."


C48: "Huoh. En tahdo saada tästä työstä selvää mitä se esittää, eikä ensivaikutelma ole positiivinen. Kasvoja siinä taitaa olla. Kokonaisuudessaan sommittelu on pahasti pielessä, eikä maalaaja ole värivalinnassakaan kovin hyvin onnistunut. Kun tiedän kuinka haastavaa sabloonan leikkaaminen voi olla, annan vaivannäöstä työlle arvosanaksi 2."

Yhteispisteet: 16, keskiarvo 4


Edelliset raadin hampaissa pureskellut teokset:

Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: valkoinen tagi

1 kommentti: