keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Katutaideraati: valkoinen tagi

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, kolmehenkinen katutaideraati.

Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilö joka ei graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattinsa puolesta ymmärtää kauneutta ja harrastusten kautta taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.


Katutaideraadin ensimmäiseksi arvioitavaksi pamahtaa tiskiin viksbergin lähiöstä bongattu valkoinen spreijattu tagi.
Tarzani: "Antaisin tägille arvosanaksi 4 koska en pidä noin sotkuisesta tyylistä. Graffiti näyttää lähinnä nopeasti kännissä tehdyltä täksyltä vaikka tekijällä saattaakin olla taitoa. Ylempi teksti (irwin?) on hienompi kuin tmk`s."


Ulla Dulla: "Taattua laatua! :D Ei mut tosissaan, oman tyylinsä keskikastia. Jos Irwin eläis peukuttais se tätä kybällä. Pointtina ei oo ollu tykittää taidetta. Veikkaan et tekijä ei oo noissa hommissa ensikertalainen, eikä tää oo kuosailun ainut tukotus. Nätit dripsit, sais vaan olla vielä enempi. Tasasen taattu pinnan tukotus tuo irwinistä keskiyön hölkkäpojoiks kutosen 6." 


C48: "Jossain tapauksessa ja kohteessa tuo tagi saisi enemmän pisteitä, en näe kirjoitusta kovinkaan taiteellisena lopputuloksena, joten annan 2 pistettä. Huolellisempaa tyyliä arvostaisin pisteissä korkeammalle. Tuossa kirjoituksessa kalligrafisuus on hyvin alkeellista. Kotikaupungin katukuva on paikka paikoin saman tasoinen. Herättää katsomaan ja ajattelemaan kaupunkikuvaa laajemmin. Millainen kaupunki, millainen sen pitäisi olla ja kenen toimesta?! Onko mitään tehtävissä?"Yhteispisteet 12, keskiarvo 4


7 kommenttia:

 1. Me ollaan surkeita kaikki
  kun oikein silmiin katsotaan
  me ollaan surkeita elämän
  ihan jokainen...

  VastaaPoista
 2. Teidän arvosteluraati ja kaupunkinne "maalarit" ovat leluja! Teidän kaupungissa on muutenkin kun tuon tägin osalta aika ruma meininki.. Esimerkiksi kun katsoo kaikkia pöhinää ja wisdom- kirjoituksia sähköbokseissa,niin voinee todeta,ettei tekijöillä ole taidot hallussa! Tekijät voisivat piirtää ensin vihkoon ja vasta sitten kadulle!

  VastaaPoista
 3. Hyvä pitää jokaisen mielessä!

  Mut hei pojat, pidetäänkö mielessä, että kun ollaan jo kaikki surkeita ja se tiedetään, niin en tuon enempää lähde julkaisemaan teidän "kritiikkiä" joka on upeasti perusteltua. :))

  Missä muuten sellasia kirjoituksia on?

  VastaaPoista
 4. Eiks sellanen laillinen graffiti seinä olis helmi harjottelu paikka. Sais kato siihen maalata nii ei ottais noi lelut kenenkään silmiin ellei mee paikan päälle kattoon. viikon sisällä ollu vorssan lehresä juttua sotkuista ja seinästä, siitä sais muuten hyvän blogikirjotuksen tai ainaki vois laittaa noi jutut kaikkien nähtäville jos ei o lehtiä lukenu.

  VastaaPoista
 5. Ei huono ehdotus, laitanpa silmän taakse ja seurailen noiden töhryjen muuttumista/syntymistä/putsailua ja katsotaan josko jostain näkökulmasta kirjoittelis jossain vaiheessa muutamat rimpsut jne. ;)

  VastaaPoista
 6. Hei kaikki leikkivät lapset! Muistakaa, että vasta sitten lailliseen seinään maalataan. Emmehän yllytä ketään rikolliseen toimintaan. Mitä nyt joku satunnainen Anonyymi voi tehdä niin... =)

  VastaaPoista