sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Fogen Skat...Ghetto Park

Päätin pyhittää tämän kertaisen päivityksen kriittiselle itkulle. Kaiken hilpeyden ja iloittelun keskelle paljon porua, joten koita jaksaa lukea. Alussa hyvinkin paljon skeittareiden toivoma ja käyttämä  Skate Ghetto Park on ajan saatossa muuttunut. Perehdytäämpä hieman sen historiaan ja nykytilanteeseen.

2000-luvun alkupuolella Fogessa oli asukaslukuun nähden skeittareita yllättävän paljon. Skeittarit olivat tuolloin aktiivisia ja jo ennenkin, ehkäpä vielä enemmän, sillä useat skeittihallit siivittivät joidenkin skeittareiden uraa aina talvien yli, eikä aina ollut kiittäminen kaupunkia, vaan skeittarit olivat omatoimisia ja maksoivat täysin viimeisen vielä silloin käytössä olleen skatehallin vuokran, välineiden rakentamisen jne.

Mutta tuohon Ghetto Parkkiin. 2000-luvun alussa aktiiviset skeittarit itkivät sen verran kovasti kaupungin virkamiehille, että ihmeen kaupalla pururadan valaistukseen suunnitellut rahat suunnattiinkin ”yllättäin” skateramppien hankintaan. Tosin, tuolla summalla ei kuulemma olisi saatu edes kaivuria kaivamaan uusia valotolppia, joten päätös oli monen vuoden itkun jälkeen ilmeinen.

Parkin suunnittelupalaverissa limu maittoi ja kysymykset sinkoilivat. Pääasia oli, että rahat käytetään turvallisuusmääräykset täyttävien vermeiden hankintaan. Tuolloin ainoana nopeana ratkaisuna oli tyytyminen ehkäpä turhan kovatasoisiin ramppeihin, eikä ramppeja oikein voinut muunnella tai käyttää mielikuvitusta niiden asettelussa. Kyse oli järeistä Rhino Skateramps:n vermeistä. Kestävät ja kalliit rampit olivat EU- määräykset täyttävät, eikä kyseeseen tullut edes omien vermeiden rakentaminen kyseiselle parkille, sillä nehän ovat hirmu vaarallisia!

Muinoin ensimäiseen skatehalliin kaupunki maksoi osan välineistä, joita skeittarit pääsivät itse suunnittelemaan ja toteuttamaan kaupungin varikolle kaupungin työmiesten kera. Voi kun nuo vermeet olivat kyllä varsin pätevät turvallisuudessaan ja kestävät. Huoltotyöt onnistuivat keneltä vain ruuvia kiristämällä ja jakaria näyttämällä. Edukkuudessaan verrattomat ja monin kerroin halvemmat mitä nykyisen Ghetto Parkin välineet.

Henkilökohtaisesti, vaikka skeittiura on jo vuosia sitten päättynyt, olen edelleen sitä mieltä, että nykyiset rampit olivat susia jo syntyessään. Tappoivat monen nuoren mielikuvituksen. Kun ei ole mahdollisuutta rakentaa omia välineitä tai muunnella nykyisiä, sitä helposti tylsistyy ja kyllästyy. Lopulta harrastus loppuu ja vaihtuu uuteen. Onneksi Fogessa voi aina suuntautua harrastamaan juoksua, jääkiekkoa ja pallopelejä. 

Ghetto Park sijaitsi alkuun Talsoilan kentällä, mutta käyttämättömät jääkiekkokaukalot veivät sen verran suuren tilan, että parkki siirrettiin Tölön koulun ”koripallokentän” tuntumaan. Niin, tuo koripallokenttä on hyvin ghettoutunut, rappiollisesti vain toinen koreista on enää kunnossa. Skeittivermeetkin ovat rapistuneet silmissä. Muutamia vuosia sitten valittelin skeittirampin huoltotöitä suunnittelevalla kaupungin työntekijälle, että miksi ramppien peltejä ei vieläkään ole vaihdettu. Pellit oli kiinnitetty väärin, eli kahden erilaisen rampin maahantulopellit olivat menneet sekaisin jo ramppien pystytyshetkellä niinkin pahasti, että toisessa näistä oli usean vuoden ajan muutamien senttien koroke. No, haaste skeittareille, mutta ei suinkaan turvallista. Onneksi pellit vaihtoivat paikkaa tuota pikaa.

Nyttemmin rampit ja niiden käyttäjät ovat olleet syytettynä erilaisista koulun alueella tapahtuneista lieveilmiöistä, aivan kuten kaupungissa on useasti skeittareita syytetty milloin mistäkin. Mutta kun asiaa tarkastelee kunnolla, eikä vain anna mielikuvituksen laukata, saa asiasta todellisen kuvan. Kyllä siellä temmeltävät pääasiassa aivan jotkut muut kuin skeittarit, vaikka jokainen nuori aina silloin tällöin kokeilee rajojaan. :-)


 
Huoltotöihin ei ilmeisesti ole enää kaupungilla määrärahoja. Kalliit rampit on kannattavampaa jättää huoltamatta.

  Jos jokin rauta on ajan saatossa skeittareiden toimesta löysistynyt tai irronnut, ei mikään rauta voin näin keskeltä mennä poikki...

 
Kaikki kaupungin hankkimat ja skeittareiden itsensä rakentamat yleisesti käytössä olleet rampit, ovat aina olleet ilkivallankohteina.

Mopoilijat ovat aina olleet skeittareiden riesana. Entistä Skate Parkkia voisi nykyisin kutsua myös moporadaksi. Kuuleman mukaan skeittareille uhitellaan aika ajoin mopoilijoiden toimesta, mikä lisää viihtyisyyttä!

 
Kaikki turvallisuusdirektiivit täyttävä Ghetto Park on nykyään vähemmän skeittareiden kiinostuksen kohde. Tällainen raudan repsotus ei haittaa ketään... Maksaako kaupunki kun kaadun tuon raudan vuoksi?

 
Kun kyse on skeittareiden alueesta, ovat skeittarit roskaamiseenkin syyllisiä!

 
Nämäkään skeit…bomberit eivät ymmärtäneet viereisen roskiksen merkitystä, vaan juomatölkki heitettiin suvereenisti olan yli. Kitooosh! 

 
Jokin kumma hyödyllinen hankinta ylitti budjetin? Ei enää ruuveja tai kulmarautoja. Holjaako O?

 
Tähän ei riitä pelkkä ollie. Voimamiehet ovat tykänneet näyttää miten vaneri murskautuu raa'an voiman alla. Vesihelmen kortti sen kun kallistuu...

 
Kyllä graffiteja katsoisi enemmänkin, mutta nopeasti tehdyt maalaukset eivät aina ilahduta katsojaa. Nykyään näiden pesuun ei enää riitä määrärahoja, niistä ruuveista ja raudoista puhumattakaan.Aivan täysin hunningolla oleva parkki on vailla huoltotöitä. Nykyisin rajusti mopoilijoiden ja maalaajien temmellysaluetta. Kaikki tuo turvattomuus ja jätemassa maassa, tuo vain haastetta skeittaamiseen. Olenkin päättänyt aloittaa harrastukseni uudelleen näin vanhemmalla iällä. Haastetta elämään sanos. Missään nimessä alue tai rampit eivät ole turvallisia, kuten niiden pitäisi olla. Välinpitämättömyys rehottaa monessa suunnassa. Kiire ei anna aikaa. Olisiko rahat sittenkin pitänyt käyttää jo kokouksessa esittämälläni tavalla, rakennetaan itse ja hankitaan talveksi skeittihalli? Ehei, ennen kaikkea direktiivit ja turvallisuus! Kannattaisiko Mopoilijoille ja graffitimaalareille hankkia oma temmellyspaikka. Jätetään vielä nuo ramppien huoltotyöt rauhaan, saavatpa rullaajat haastetta ja kaupunki kenties vahingonkorvaushaasteita… ;-) Tuki senioreille ja pienille lapsille, nuoret voivat olla kuin ellun kanat. Kippis ja kumarrus! Hölkyn kölkyn...

 

5 kommenttia:

 1. Vielä yllättävän hyvässä kunnossa, mut ei varmaan enää kauaa. Koko parkille taitaa käydä samoin, kuin surullisen kuuluisalle 90-luvun verttirampille. Mopopojat rässi levyt paskaks, eikä kaupunki koskaan jaksanu sitä kunnostaa. Sekin oli heti alkujaan surkea hankinta. Skeittarit halus minin. Kaupunki hankki paskan liian jyrkän ja kapean vertin. "otetaan kato heti vertti, niin ei tarvii sitten jälkikäteen rakentaa verttiä". Haha uskomatonta ajattelua. Kai tän parkin hankinnassa on käytetty samanlaista lpogiikkaa. Ostetaan heti kalliit kestävät laitteet, niin ei tartte sit hankkia mitään 20 seuraavaan vuoteen. Niii, tän päivän lehdessä on jo merkkejä siitä, et tää parkki ei tosiaankaan ime skeittareita vaan esim. puistolinnan kivetykset. Ihme juttu. :D Siis jos kaupungin sedät oikeesti kuuntelis, eikä vain esittäis kuuntelevaa...päätökset tehtiin jo, mut voitte te jotain löpistä. Juu. Ens kertaa odotellessa, jos henki vielä pihisee. Asiat ei vaan muutu paskoja hankintoja kalliilla! Son morooo si.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Veit nimittäin varpaat suustani, en voisi ehkä asiaa suoremmin täällä ilmaista.

  VastaaPoista
 3. Korjaukseksi tuohon aikaan, että verttiramppi saatiin Forssaan jo 80-luvulla. Voi olla kyllä, että purettiin 90-luvun puolella. Joka tapauksessa asia tekstiä! :)

  VastaaPoista
 4. Mites olis sillain, et ton parkin ympärille pistettäis kettinkiaita samaan tapaan kun jokioisille? Ei maksa paljoo ja pitää mopopojat poissa. Samaa näköjään ehdotettu tammelan rampille, jota sinne aloitekanava.fi:ssa toivotaan. http://aloitekanava.fi/tammela/1823/

  VastaaPoista
 5. Aamutuimaan liikkeellä. Ei sit holjat vetäny illanviettoon? :))

  Todella hyvä ehdotus! Muistaisin attä aidasta olis ollut jotain puhetta aiemminkin, mutta kuten tavallista nämä hyvätkin puheet jäävät meidän kaupungissa puheiksi, eikä toteuttajia löydy. Voi olla kyllä, että noinkin vähäpätöinen asia on päässyt "unohtumaan" muiden kiireellisten juttujen painaessa päälle. No, se mikä oltais voitu suojella eilen, on turhaa tänään ja kalliiksihan se silloin tulee kun se on jo myöhäistä.

  Just tuollaisten ideoiden ja ehdotusten esilletuontiin tuo aloitekanava.fi olis myös forssalle elintärkeä. Voi olla että totakaan ehdotusta et juuri muualle olisi laittanut? Voin toki olla myös väärässä. Sellanen helppo ideoiden ja ajatusten esittämispaikka meiltä kumminkin puuttuu, mikä on selkeesti häpeä. Helpottaa kummasti työsarkaa kun yksi iso väestöryhmä pidetään hiljaisena. ;-)

  VastaaPoista