keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Katutaideraati: Nooooooot Again sinistä

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, nelihenkinen katutaideraati.
Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilöitä jotka eivät graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattiensa ja harrastustensa kautta ymmärtävät kauneutta sekä taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.
Tarzani: "Sana TOY tarkoittaa aloitteliaa tai vain surkeata graffitia... Minusta toy on aika kuvaava sana tähän "master piissiin". Näyttää todella hutaistulta ja lyön vetoa että tämän grafan tekijä ei ole pahemmin suunnitellut töherrystään. Juuri tämän tyyliset "graffitit" vievät koko graffitiskeneltä maineen. Kolmiulotteisuus on mennyt osin pieleen, esim. U:n nuolen kohdalla. Lisäksi kirjaimet ovat vinksahtaneita. Olisi kaikkien kannalta hyvä jos graffitin teksti BUSTED pitäisi paikkansa ja se hemmo, joka tämän on sutaissut, olisi turvallisesti poliisi-setien huomassa. Näyttää olevan muuten surullisen kuuluisilla mastonin "laatu" maaleilla tehty, kun noin hienoa läpikuultavaa jälkeä tullut.
Lisäksi tämän graffitin tekijän kaverit ovat näköjään käyneet heittämässä rispektit tuohon busted:n viereen ja nämä kovat pojat ovat olleet biologian tunneilla hereillä, sillä noin hieno "venekkin" sieltä löytyy. Mitähän hyvää tästä voisi sanoa...? no hieno kesäinen ilma kuvassa on ainakin. =D arvosana 1-"


Ulla Dulla: "Noooooooooooo...! Ei vtu, nyt jotain rotia noiden "töiden" valintoihin. Oikeesti, tollasta paskaa ei voi arvioida. Näyttää pahasti legendaarisen Maston Masterin suhrimalta. Voin hyvin kuvitella kuinka tää masteri on menny pumppu lujilla paikalliseen "maalikauppaan" pölliikseen laatumaalia. Povariin on sit jääny yks kalligrafiakäpilline mastoni. Sit äkkiä mopoautolla jumalan selän taakse sotkee. Sotkija ei tosiaankaa oo osannu hyödyntää suuttimen antamaa kalligrafista jälkeä. Kyselin tutuilt tän tekijästä. Maalauksen liittyy kuulemma jonkun toisen toyn kiinnijääminen. Huvittavinta et tekijä on ite tukaroinu mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Ei uppoo meikäläisee tollane tukaroiva ivaamine. Peukkua tälle sinisestä väristä ja kalligrafiakäpistä 1 pisteen verran."

Gillan: "Sen näköinen, että luonnos on näyttänyt paperilla tosi hyvältä, mutta sitten seinään sutaistuna onkin ihan kaikkea muuta. Eli harjoitusta lisää kaipaisi tämänkin tekijä. 3D:t on ihan päin pyllyä ja kirjainten asettelu myös. Osa on liian kaukana toisistaan jne. Eikä pikkusöhrystäkään saa mittään selvää. 2 p."


C48: "Ilmeisesti käsitän katutaiteen ja graffitin eri tavalla mitä tämän maalaaja. Näen tuon maalauksen sotkuna, jota ei olisi ikinä pitänyt mennä maalaamaan. Sanonta "harjoitus tekee mestarin" on hyvä muistaa. Lailliset graffitinmaalauspaikat olisivat omiaan kehittämään tällaisten vielä harjoitusta kaupaavien maalaajien taitoja. Spraymaalin jälki on paikoin tussimaista, jonka jälki on jäänyt hyödyntämättä. Sotkulle annan yhden pisteen."


Yhteispisteet 5- keskiarvo 1,2

Aiemmin raadin hampaissa pureskellut teokset:

Katutaideraati: sinistä seinässä
Katutaideraati: kuolaava kuningas ja muita lärvejä
Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?
Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: valkoinen tagi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti