sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Katutaideraati: sinistä seinässä

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, nelihenkinen katutaideraati.
Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilöitä jotka eivät graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattiensa ja harrastustensa kautta ymmärtävät kauneutta sekä taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.


Tarzani: "Onpas aika omaa kyllää kunnioittava tägi "fokes"... Ihan perus hieno tägi mutta huonolle alustalle tehty =/ Jollekkin ahtaampaan paikkaan ja vaikka harmaalle alustalle, niin tämäkin "töhry" olisi näyttävämpi. Kirjaimet täyttää toisensa melko tyylikkäästi ja "s" kirjain on mielestäni erityisen hieno. Maali valinta olisi voinut olla parempi koska tämä graffiti on läpikuultava. Eli miinusta tuli tägin sijoituksesta ja läpikuullosta, ja plussaa hienoista kirjaimista ja melko "smootista" tyylistä. Arvosana: 6 ½."

Ulla Dulla: "Taas paskasti valittu maalin sävy taustaan. Nättiin puupintaa olis voinu ottaa tummemman sinisen. Tässä on kans jotain ruotsalaista. :D  Liikaa koukeroita, streitillä tekstillä tää olis voinu olla suuremman pistemäärän arvonen. :P Lisäks tää on pykätty varmaan jollain softilla, mikä ei mun peukkua miellytä. Dripsejä pyydän. :D Parasta tässä on s-kirjain, rehentelevässä ässässä on tyyliä. Tulee mieleen, et onks ässä baitattu kun muut kirjaimet on vielä aika alkeellisia ja hiomattomia, kaukana s-kirjaimesta. Hyvä et poies teksti on alleviivattu, ettei kenellekään jää epäselväks mistä on kyse. Moni haluu poies forssasta, todellisuuspakoisuus tulee kans mielee. Pisteitä tälle liian suunitelmalliselle ja haaleelle esitykselle tippuu 4½  pojoo."

Gillan: "Tyylikästä typografiaa, tykkään kirjainten muodoista ja asettelusta. Erityisesti S-kirjain on jotenkin tosi makee.
Väri ympäristöön nähden ihan ok, mutta näkisin tän mielummin esim. harmaalla pohjalla.
Kaikinpuolin jees, 7 pistettä."

C48: "Teksti on maalattu hieman liian valealla värillä taustan väriin nähden. Kirjaimet on sulautettu yhteen, jolloin tekstin luettavuus kärsii. Se on kuitenkin hyvä tyylittelykeino ja varsin graffitimaista. Alun kaksi kolmasosaa tekstistä on hieman eri tyylistä mitä loppuosan tyylikäs s-kirjain. Tätä tekstiä on varmasti harjoiteltu, eikä sitä ole tuherrettu ajattelmattomasti. Annan graffitille 3½ pistettä."

Yhteispisteet 21½, keskiarvo 5,4

Edelliset raadin hampaissa pureskellut teokset:

Katutaideraati: valkoinen tagi
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?
Katutaideraati: kuolaava kuningas ja muita lärvejä

13 kommenttia:

 1. en oo aikasemmin jaksanu kommentoida, mut nyt vitutti ekaa kertaa tarpeeks nää arviot.. turha analysoida tollasia juttuja et sopiiko tämä ja tämä väri tälläselle tai tälläselle pohjalle.. suurin osa näistä tägeistä on tehty kun on jollain sattunut oleen tussi taskussa ja käppäilly baarista himaan. ei itse artistikaan noita juttuja oo kelannu. noi on aika spontaaneja pommituksia. ja kaiken lisäks tossa kyllä taitaa lukee foks. btw ei oo mun tekemä.

  VastaaPoista
 2. Miks vitutti? Mua nauratti.. miks niit on turha analysoida? osa on tehty pla pla plaa... entä loppuosa? Ooks joku asiantuntija ku tiet noin hyvin? mist tiet mitä on kelannu. musta siin lukee poks!!! tapellaaks?

  VastaaPoista
 3. Villihevoset ne siellä sätkii..

  VastaaPoista
 4. Tämä teidän raatinne on ns. vitun syvältä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteista! Taso ylös, sanos. Onneksi on vielä huumorintajua, vaikka sitä pitäisi etsiä mikroskoopilla ;)

  VastaaPoista
 6. Mitä huumoria siinä on,että tää raati on pelleilyä ja tuomarit on LELUJA. Mitä joku fabu, tai joku pentu voi tietää mistään?
  Te kaikki voisitte (mukaanlukien sivun ylläpitäjä) käydä jollain graffitikurssilla ja tsiigaa "skenee" muutaman vuoden,ennenku alatte mitään arvostelemaan. Sivuston ylläpitäjän kannattaa piirrellä linjoja vielä muutama vuosi paperille ja feidaa ne hippiroskat tyyliin stencillit ja LUE HELSINKI GRAFFITI-KIRJA!!!!!!! T: sivustakatsoja

  VastaaPoista
 7. Eikö pelleily nyt yleensä ole huumoria. :D Ja kiitos vinkistä osa "tuomaresista" eli paremmin sanottuna arvostelijoista ei ole leluja, vaan tuiki tavallisia tallaajia jotka eivät tiedä graffiteista juuri mitään. Kannattaa toki lukea myös se teksti ja sisäistää ennenkun alkaa piipittämään. :)Pistetään silmän taakse, kirja on tosin tuttu. Anteeksi leluuteni ja loukkaavat arvostelut raadilta teidän korkeutette. ;) Pidetäänkö pojan nyt sellainen linja, että seuraavia viestejänne en enää päästä eetteriin, koska sisällöllisesti ne ovat aika köyhiä perustelemattomia piipityksiä. Mutta voitte toki laittaa viestejä jossa kuvalinkkejä vaikkapa teidän upeisiin masterpiisseihin, niin päästää kaikki ihailemaan kättenne töitä. :)Pari vuotta joutuu vielä harjoittelemaan, sitten olen ehkä teidän arvoinen töhertelijä.

  VastaaPoista
 8. Joku wäkki on joutunu syämään katkeran karvasta kalkkia .. :D

  VastaaPoista
 9. Sepä se tuli itellekin heti mieleen. Eipä muuten voi ottaa noin koville. :]`

  VastaaPoista
 10. Haha mistä lähtien stencilit on ollu hippiroskaa? :DD ps. ottaa sen sormen pois pyllystä ja lopettaa sen käsilleen kakkimisen.

  VastaaPoista
 11. "Te kaikki voisitte (mukaanlukien sivun ylläpitäjä) käydä jollain graffitikurssilla ja tsiigaa "skenee" muutaman vuoden,ennenku alatte mitään arvostelemaan." Hah haaaa, unettoman yön pelasti nämä naurut!

  Ei sillä, mun mielest melkosen turhaa arvostella näitä tekeleitä, kun eihän näist voi mitään sanoa ees. Ainakaan positiivista.. Toi ässäkin on niin nähty ja paljon parempana. Mut ihan hassuu kuitenki et tän tekijä (ilmeisesti) kimpaantu kun hänen laatutyötään kehdattiin arvostella :( Sniiif.. Ota nenäliinoi viekkuun, ei se siitä.

  täähän on pirun kova bloki näköjää, t. lukija :D

  VastaaPoista
 12. äh, siis UUS lukija piti olla, saatte mut ihan pois tolaltani!!

  VastaaPoista