keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Letraset ProMarkerit
Markkinoilta löytyy tätä nykyä jos jonkinmoisia tusseja tuunailuun, puunailuu, skräppäykseen ja etenkin sketchaukseen. Keskityn tässä tekstissä pelkästään Letraset ProMarkereihin, joita on varmasti tarjolla eri kirjakaupoissa helpoiten, jos etsii laadukkaita sketchaus tusseja. Letraset tarjoaa kahdenlaisia tusseja ProMarkereita ja Aqua ProMarkereita.


Valmistajan sivuilta:
Letraset Promarker

Promarker-tussit ovat alun perin suunniteltu sarjakuva- ja manga-piirtämiseen, mutta erinomaisen tussijäljen ansiosta ne sopivat loistavasti myös piirros- ja leimasinkuvioiden värittämiseen. Promarker-tussien jälki on tasaista ja väritysjäljet ikään kuin sulavat yhteen, jolloin lopputulos on ”raidaton” ja siisti. Tusseissa on kaksi erilaista kärkeä: kapeahko piirtokärki tarkkaan työskentelyyn ja leveämpi, vinoteräinen värityskärki. Kuivuneen tussipinnan päälle voi tehdä lisäefektejä joko erisävyisillä Promarker-tusseilla tai akvarellipuuväreillä, mustepuukynillä, maalitusseilla tai millä vaan värillä, jonka pigmentti riittää peittämään Promarker-tussin jäljen. Promarker-tussit ovat myrkyttömiä ja alkoholiohenteisia. Tussit eivät ole hapottomia, joten niitä ei suositella käytettävän valokuvien kansa. Tussit kannattaa säilyttää vaakatasossa, korkki huolellisesti suljettuna. Vaakatasossa tussin sisällä oleva väriaine jakautuu tasaisesti kumpaankin päähän ja näin ollen molemmat kärjet ovat heti käyttövalmiita. Oikein säilytettynä ja oikeanlaiselle paperille käytettynä värit kestävät pitkään, eivätkä tussien kärjetkään ”rispaannu”.

Värit 
Promarker-tussivalikoimaan kuuluu yhteensä 148 erilaista, upeaa värisävyä. Tusseja voi hankkia joko yksittäin tai 5, 10 tai 12 tussin
pakkauksissa. 5 kpl pakkaukset on koottu yhtenäisen värimaailman mukaan, kuten ihonvärit, harmaasävyt, pastellisävyt ja kirkkaat sävyt. Aloittelijan kannattaa hankkia ainakin ihonväripakkaus sekä 12 kappaleen pakkaus, jonka mukana tulee ohut tussi ääriviivojen piirtämiseen. Näillä kahdella tussipakkauksella pääsee hyvin alkuun ja tussivalikoimaa voi kartuttaa joko yksittäisillä tusseilla tai tussiseteillä.


Tusseista löytyy sävyjä ihan kivasti ja lisää saa kokeilemalla kahta eri väriä päällekäin, aivan kuten valmistajan sivuilla kerrotaan. Värien tasaisuus ja siisteys toimii näissä tusseissa. Pätevät tussit!


Valmistajan sivuilta:

          Aqua Promarker
Uusi vesiohenteinen Promarker- kynä on täysin tuoksuton. Erinomaisen tussijäljen ansiosta ne sopivat loistavasti piirros- ja leimasinkuvioiden värittämiseen. Aqua Promarker-tussien jälki on tasaista ja väritysjäljet ikään kuin sulavat yhteen, jolloin lopputulos on ”raidaton” ja siisti. Aqua Promarker-tussin piirosjälkeä voidaan käsitellä piirtämisen jälkeen siveltimellä jossa on tilkka vettä, erinomainen työväline tähän on säiliösivellin. Tusseissa on kaksi erilaista kärkeä: kapeahko piirtokärki tarkkaan työskentelyyn ja leveämpi, vinoteräinen värityskärki.. Aqua Promarker-tussit ovat myrkyttömiä ja vesiohenteisia. Aqua Promarker-tussit ovat täysin happovapaita ja sopivat käytettäväksi tavallisen vesivärin kanssa. Tussit kannattaa säilyttää vaakatasossa, korkki huolellisesti suljettuna. Vaakatasossa tussin sisällä oleva väriaine jakautuu tasaisesti kumpaankin päähän ja näin ollen molemmat kärjet ovat heti käyttövalmiita. Oikein säilytettynä ja oikeanlaiselle paperille käytettynä värit kestävät pitkään, eivätkä tussien kärjetkään ”rispaannu”

Värit 
Aqua Promarker-tussivalikoimaan kuuluu yhteensä 20 erilaista, upeaa värisävyä. Tusseja voi hankkia joko yksittäin tai 5 tai 12 tussin pakkauksissa.


Aqua ProMarkerit eivät säväyttäneet samalla tavalla kuin ProMarkerit. Värisävyjen vähyys ei ole ainoa miinus, sillä värit eivät toimi aivan jokaisella paperilla, edes kovakuituisella, hieman paksummalla ja kiiltävällä paperilla. Värit nostavat paperin kuituja kasoiksi, eivätkä oikein tahdo värittää tasaisesti. Plussana ainakin viiden tussin pakkauksessa tuleva Blender tussi, jolla värejä voi häivyttää ja käsitellä. Varmasti pätevät tussit, kunhan valitsee paperin huolellisemmin. Nämä tussit vaativat vielä kokeiluja.
Letraset ProMarkkereita löytyy Fogesta Suomalaisesta Kirjakaupasta ovh. 18,95€/5kpl paketti. Sekä  Additions Set 1 & 2 13,27€/5kpl paketti. Halvennetut tussit ovat varmasti seisoneet varastossa jonkun aikaa yli, mutta antavat edelleen hyvää ja laadukasta jälkeä halvennetusta hinnasta huolimatta.  Eipä muuta kun karkkirahat tusseihin ja tussailemaan.


Tsekkaa myös muut mahdollisesti kiinnostavat letraset päivitykset:

Letraset promarkerit vol 2
Letraset FlexMarker
Letraset Metallic Marker1 kommentti: