keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Polaroid - liian vaalea kuva

Öh, mietin parempaa otsikkoa, mutta en yks kaks parempaan pystynyt. Eniveihei, pointtina siis se, kun kuvaa perus integralfilmillä polaroidkameralla ja kuvista tulee liian vaaleita. No hätä, pientä kikkailua luvassa, millä tuota puhkipalamista voi vähentää.

Polaroidhan ei valmista enää filmejä ja nuo puhkipalamisongelmat ovatkin näiden Impossible filmien ongelma. Eli lyhykäisyydessään nykyisin hyväksytyt ja käytetyt kemikaalit reagoivat valoon eri tavalla kuin alkuperäisissä polaroidfilmeissä, joissa siis kemikaaleja, jotka ovat tätä nykyä osin kiellettyjen aineiden listoilla. Impossible kehittelee koko ajan filmeistä parempia, mutta tällä hetkellä tuppaavat palamaan herkästi puhki.

Yksi keino tummentaa kuvaa ja vähentää puhkipalamista on tietysti säätää vaalennus/tummennus säädintä rutkasti tummemmalle, itellä toiminut tappiin asti säätö, vaikka sekään ei kyllä aina toimi. Toinen keino on hankkia vaikkapa Impossiblen nettikaupasta ND filtteri. Filtteri on vain tumma kalvo joka asetetaan filmipaketin päälle ennen kameraan asettamista. Filtterin voi käyttää useamman kerran.
Kolmas keino on kierrellä kirppareita tai kaivella muualta erilaisia ND filttereitä, mille tahansa objektiiville kuuluvia ja asettaa se kameran linssin eteen. Ihan teippivirityksellä toimii, jos ei aivan asetu kohdilleen. Kannattaa muistaa, ettei teippaa vahingossa valonmittausyksikköä...
Neljäs keino on ottaa vanhoista aurinkolaseista linssi käyttöön ja asettaa linssin eteen, samoin teippikiinnityksin kuin edellämainittu ND filtteri.

ND filtteri eli harmaasuodin vähentää filmille pääsevän valon määrää ja täten kuvista tulee sävyisempiä ja vähemmän puhkipalaneita. Käyttäessäsi noita mainitsemiani keinoja voi vaalennus/tummennuspyörää säätää vielä hakemaan kuvalle sopivan tummuusasteen.

Hyvä pitää mielessä, että Impossiblen kuvat kannattaa peittää heti kuvan oton jälkeen, sillä auringonvalo vaalentaa kuvaa voimakkaasti. Ensimmäiset sekunnit ovat tärkeimmät, mutta pitäisin peitettynä sen 30-40min. parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.


Tässä vielä muutama kuva ilman filtteriä sekä Impossiblen ND filtterin kera.
Käytössä oli Impossiblen PX 70 Color Shade BAPE filmiä, ilman Pabe filtteriä, poislukien kuva kaksi.


Ilman ND filtteriäKuvattu ND filtterin kera


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti