lauantai 2. kesäkuuta 2012

Katutaideraati: neon

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, kolmehenkinen katutaideraati.

Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilö joka ei graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattinsa puolesta ymmärtää kauneutta ja harrastusten kautta taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.

Tällä kertaa raadin arvioitavaksi lävähtää värikäs piissi.
Tarzani: "Tämä on kunnon katseiden kääntäjä graffiti! Hemmetin hieno, minuun puree tuollainen kulmikas tyyli. Tämän maalaajalla on todellakin taiteellista silmää.. Graffiti on tasapainoinen, kirjaimet yhtä kaukana toisistaan ym.
Nuo kirjainten yhtymä kohdatkin on tehty hienosti läpikuultaviksi... Erittäin taidokasta. Väri skaala on upean mielukuvituksellinen, valkoinen outline kehystää graffitin hienosti. Tätä voi mielestäni kutsua kunnon piissiksi.
pidän siitä että graffitissa on erilaisia "pintoja" jäätä, tulta ja mustaa. Kaikin puolin erittäin komea! arvosana: 9"


UllaDulla: "Ohoh, tätä piissiä en ookka nähny ennen. Hiaman on eri luokkaa mitä täälä tottunu kaduilla näkemää. Se Samii tekee hyvää neon väristä jälkee. Värispektaakkelina yllättävän hyvä, balanssissa olevat letterit. Toka kirjain vois olla isompi ja lainit vois olla skarpimmat, vähän linjat hakusessa. Kokonaisuudesta tulee mieleen pari vanhan polven suomiwraitteria, en kumminka sanois kopioks. Hyvät värikombot. Toi olis tarvinnu vaa jonku sopiva lateksin taustalle nii piissi kaasuttais seinästä paremmin ulos. Pojopeukkua tälle 8 verra. "


Gillan: "No nyt ollaan katutaiteen ytimessä!! Omaan silmään just sellasta tyyliä mitä voisin katsella kadunkulmassa pidempäänkin. 
Ei niin perinteistä/usein nähtyä stailia linjojen kulmikkuuden ja kirjainten asettelun osalta ja hyvä niin. Tosi hyvä toi läpinäkyvyys päällekkäin osuvien elementtien kohdalla. Värimaailma myös hipoo täydellisyyttä! Maalauspaikan valinta on myös hyvä, sopii hienosti tähän kaiken töhryn päälle. Mun silmään siis tuolta alta pilkottaa pelkkää töhryä, ainakin kaikkea kuraa mikä kalpenee tämän teoksen rinnalla.
Mutta, aina pitää jättää taiteilijalle pieni parantamisen/kehittymisen vara, joten siksi täyden kympin sijasta pisteitä 9+."


C48: "Ihanan värinen maalaus, todella pirteä ja eläväinen, vaikka hieman sekavan oloinen. Voisi olla vielä hieman huolitellumpi, taustaa jää myös kaipaamaan. Eteenpäin kulkeva, ilmava ja samalla raskas. Paikka on varsin sopiva maalaukselle. Annan työlle arvosanan 7. "

Yhteispisteet 33+, keskiarvo 8,3


Aiemmin raadin hampaissa raadellut teokset:

Katutaideraati: Blind Justice
Katutaideraati: Nooooooot Again sinistä
Katutaideraati: sinistä seinässä
Katutaideraati: kuolaava kuningas ja muita lärvejä
Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?
Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: valkoinen tagi1 kommentti: