maanantai 18. helmikuuta 2013

Graffiti ja Urheilu

Jonkin aikaa sitten pohdiskelin pienesti kieli poskessa, mitä samaa urheilussa/liikunnassa ja graffitissa/graffitin tekemisessä voisi olla. Pohdiskeluun liittyy tietysti duuni, mutta se ei sinällään tässä ole olennaista. Äkkiseltään ei paljoakaan samaa, mutta loppupeleissä yllättävänkin paljon yhtäläisyyksiä, joista rykäsen tähän muutaman oksennuksen.

Dynaamisuudessaan urheilu on verrattavissa graffiteihin. Liike ja muutos on 'alati' läsnä, vaikka uskon myös molempien voivan olla staattisia. Urheilulle energisyys ja räjähtävyys on varsin ominaista, kuten myös graffiteille. :-)

Ennen muinoin, ei montaakaan vuosikymmentä sitten, kilpaurheilunkin treenaus oli hivenen toisenlaista kuin nykyisin. Duunipäivän päätteeksi pääsi treeneihin ja sitä treenattiin sen minkä jaksettiin, nykyisin treenit ovat työ. Urheilun treenaus ja monimuotoisuus on yhä värikkäämpää, kuten myös graffitit. Ei montaakaan vuosikymmentä sitten kun graffitit olivat vain yksinkertaisia tikkukirjaimia, nykyisin mahdollisesti joidenkin monimuotoinen työ. Graffitit itsessään ovat värikkäitä, niin ovat myös urheilun kiemurat...

Liikunnastahan sekin käy, jos harrastaa taidettaan kaduilla. Kunnon on kohistava kohti korkeuksia, jos mielii säilyttää anonyymiteettinsä... Siinä vasta hyötyliikuntaa, vaikka suosin kyllä hieman toisenlaisia hyötyliikunnan muotoja. Eipä silti voi välttyä ajatukselta, kuinka taiteensa tekijät voivat joutua toisinaan kuntoaan kohottamaan. Ilman liikettä ei kummassakaan lajissa synny tuloksia. Mitä enemmän treeniä sen parempia tuloksia. Toisaalta itseään ei saa päästää ylikuntoon, eikä elpymistäkään kannata unohtaa.

Urheilun rappioittava vaikutus on päivänselvää. Väittäisin urheilevan henkilön keskiarvoisesti sairastavan urheilu-uransa aikana enemmän, mitä tavallinen rock musiikkia kuunteleva jamppa samassa ajassa. Urheilija ei tervettä päivää näe. Rock musiikki on pelastanut monta ihmistä urheilulta. :-)
Meidän Järvilehdot, Harri Ollit, Nykäset sun muut mahti suurmiehemme rappiollisuudessaan osittavat, ettei liikunta pelasta rappiollisuudelta, kuten jeesusteippi MacGyverin pahasta pinteestä. Eipä se graffitikulttuurikaan kaikkinensa kiiltokuvaenkeli ole. Rappiotaiteenahan tunnettu, mutta nykyisin, jos jaksaa ymmärtää, on graffitikulttuurin parissa elävät varsin päteviä elämänhalinnallisissa asioissa, sekä tunnettuja luovuudestaan ja nopeudestaan.

Throw up kadulle on kuin 110m aidat. Toimiva ja näyttävä piissi poikinensa kuin maratonjuoksu. Juostaan, juostaan, mutta ei voiteta, ilman kunnon douppausta. Siitä ne graffitimaalaritkin tunnetaan. Pelotteluvalistuksen mukaan maalaajat vaanivat pusikoissa huumehuuruissaan veitsi toisessa kädessä ja toisessa maalikannu. Nuoret reippaat urheilijanuoret sentään ymmärtävät miten reilusti erotuomariakin voi rangaista futisottelun tuoksinassa... Elämä on täynnä yllätyksiä, mutta urheilevana kansana ymmärrämme, että vahvakäden tapainen marginaalinen pyöräilyfiasko voi sattua kenelle tahansa...

Sitä, sun tätä ja paljon päälle. Sitä kaikkea on urheilu ja graffiti. Ja siksipä yhdistän nämä kaksi omaan liittoonsa graffitimaisella kuvakielelläni. Juurtuvat arseet ylös sohvista ja kehittymää! Juu juu.









6 kommenttia:

  1. Hei en jaksanu lukee postausta mut tosi hieno sketsi. Tai siis oikeestaan aika ruma mut teknisesti kova. Voisiks tehä postauksen jossa kerrot vähän sketsaamisesta ja tekniikasta, miten hahmottelet hommia aluks, missä järjestyksessä käytät värejä, miten blendaat niitä ja miten ylipäätään värität et saat noin tassasta jälkee ym.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta. Makuasioitahan nuo on mitä arvossaan pitää. Eipä tuohon mitään nyrkkisääntöä ole, että miten pitäisi tehdä. Mutta eiköhän noita tule tehtyä aikalailla kahdella tapaa, freestylenä suoraan tussaamalla tai ensin hieman lyijykynällä hahmotellen ja lopulta lisäillen mielensä mukaan sitä sun tätä, riippuen millaista teknistä jälkeä hakee. Täytyypä katsella olisko tollaselle postaukselle tarvetta, ei tämä kumminkaan mitään salatiedettä ole. Saati että jälki olisi kummoisen tasaista. On tuohon kumminkin simppeli kaava miten värittelee, ja riippuuhan se myös käytetyistä välineistä, eli mitenkä tussit peittävät jne... No katotaan ny si mitä saa aikaseksi.

    VastaaPoista
  3. Huhu pikkasen siisti. tuli tost luonnoksesta mieleen mun DC kengät

    VastaaPoista
  4. Kiitos palautteesta. Muiden muassa jalkineet oli yksi inspiraation lähde tuota tehdessä, mut sehän on ilmiselvää. :P

    VastaaPoista
  5. Iha nätti sopis johku hallin seinää. mut en ymmärrä miks tohon on pitäny laittaa tollasia roomalaistyylisiä osia.

    VastaaPoista
  6. Kiitos myös sulle palautteesta. Tuossa on kaikki elementit enempi tai vähempi urheiluun liittyviä, samalla hyvin graffitityylisiä elementtejä. 'Roomalais'tyyliset elementit on tosiaan roman fontista tehty käänteiseksi, eli koholle, kun roman fontti on tehty kaiverretun näköiseksi. Käsittääkseni ennen muinoin Roomassa ei ihan samaan tapaan innostuttu urheilusta, kuin esim. kreikassa, mutta eikö urheilu ole nykyajan gladiaattoritaistelua. Jääkiekossakin käytetään haarniskaa ja kypärää, maila käy hyvin atraimesta. :P

    VastaaPoista