sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Polaroid x Loma

Latasinpa muutamia lomakuvia joita ei tavallisesti välttämättä tulisi ladattua sinne perheen lemppari loma-albumiin. Tuli käytyä vanhan ruutitehtaan ruutimakasiinilla keräämässä lisää ruutia arkeen, näkymää pulkkamäestä, sun muuta eksoottista. :-)









maanantai 18. helmikuuta 2013

Graffiti ja Urheilu

Jonkin aikaa sitten pohdiskelin pienesti kieli poskessa, mitä samaa urheilussa/liikunnassa ja graffitissa/graffitin tekemisessä voisi olla. Pohdiskeluun liittyy tietysti duuni, mutta se ei sinällään tässä ole olennaista. Äkkiseltään ei paljoakaan samaa, mutta loppupeleissä yllättävänkin paljon yhtäläisyyksiä, joista rykäsen tähän muutaman oksennuksen.

Dynaamisuudessaan urheilu on verrattavissa graffiteihin. Liike ja muutos on 'alati' läsnä, vaikka uskon myös molempien voivan olla staattisia. Urheilulle energisyys ja räjähtävyys on varsin ominaista, kuten myös graffiteille. :-)

Ennen muinoin, ei montaakaan vuosikymmentä sitten, kilpaurheilunkin treenaus oli hivenen toisenlaista kuin nykyisin. Duunipäivän päätteeksi pääsi treeneihin ja sitä treenattiin sen minkä jaksettiin, nykyisin treenit ovat työ. Urheilun treenaus ja monimuotoisuus on yhä värikkäämpää, kuten myös graffitit. Ei montaakaan vuosikymmentä sitten kun graffitit olivat vain yksinkertaisia tikkukirjaimia, nykyisin mahdollisesti joidenkin monimuotoinen työ. Graffitit itsessään ovat värikkäitä, niin ovat myös urheilun kiemurat...

Liikunnastahan sekin käy, jos harrastaa taidettaan kaduilla. Kunnon on kohistava kohti korkeuksia, jos mielii säilyttää anonyymiteettinsä... Siinä vasta hyötyliikuntaa, vaikka suosin kyllä hieman toisenlaisia hyötyliikunnan muotoja. Eipä silti voi välttyä ajatukselta, kuinka taiteensa tekijät voivat joutua toisinaan kuntoaan kohottamaan. Ilman liikettä ei kummassakaan lajissa synny tuloksia. Mitä enemmän treeniä sen parempia tuloksia. Toisaalta itseään ei saa päästää ylikuntoon, eikä elpymistäkään kannata unohtaa.

Urheilun rappioittava vaikutus on päivänselvää. Väittäisin urheilevan henkilön keskiarvoisesti sairastavan urheilu-uransa aikana enemmän, mitä tavallinen rock musiikkia kuunteleva jamppa samassa ajassa. Urheilija ei tervettä päivää näe. Rock musiikki on pelastanut monta ihmistä urheilulta. :-)
Meidän Järvilehdot, Harri Ollit, Nykäset sun muut mahti suurmiehemme rappiollisuudessaan osittavat, ettei liikunta pelasta rappiollisuudelta, kuten jeesusteippi MacGyverin pahasta pinteestä. Eipä se graffitikulttuurikaan kaikkinensa kiiltokuvaenkeli ole. Rappiotaiteenahan tunnettu, mutta nykyisin, jos jaksaa ymmärtää, on graffitikulttuurin parissa elävät varsin päteviä elämänhalinnallisissa asioissa, sekä tunnettuja luovuudestaan ja nopeudestaan.

Throw up kadulle on kuin 110m aidat. Toimiva ja näyttävä piissi poikinensa kuin maratonjuoksu. Juostaan, juostaan, mutta ei voiteta, ilman kunnon douppausta. Siitä ne graffitimaalaritkin tunnetaan. Pelotteluvalistuksen mukaan maalaajat vaanivat pusikoissa huumehuuruissaan veitsi toisessa kädessä ja toisessa maalikannu. Nuoret reippaat urheilijanuoret sentään ymmärtävät miten reilusti erotuomariakin voi rangaista futisottelun tuoksinassa... Elämä on täynnä yllätyksiä, mutta urheilevana kansana ymmärrämme, että vahvakäden tapainen marginaalinen pyöräilyfiasko voi sattua kenelle tahansa...

Sitä, sun tätä ja paljon päälle. Sitä kaikkea on urheilu ja graffiti. Ja siksipä yhdistän nämä kaksi omaan liittoonsa graffitimaisella kuvakielelläni. Juurtuvat arseet ylös sohvista ja kehittymää! Juu juu.









sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Vaihtoehtoista kuvankäsittelyä

Ensimmäiset emulsion lift kokeilut takana ja hyvin näyttää toimivan. Samalla kerralla tuli kokeiltua vahingossa hivenen muutakin teknistä, mutta näistä kaikista lisää mahdollisesti myöhemmin. Tässäpä kumminkin pari kokeilua ja ensiksi tietysti perus kuva josta käsitelty teos. :-)







sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Polaroid Image Transfer

Instant kuvaamiseen syventyessä sitä tahtoo avautua tämä harrastus hieman laajemmin ja kokeilunhalu kasvaa. Muutaman kerran kokeillut image transfer tai emulsion transfer tekniikkaa. Eli tekniikka tunnetaan noilla kummallakin nimellä. Asiaa sekoittaa hieman toinen tekniikka, joka tunnetaan samaisella nimellä image transfer, mutta myös image lift nimellä. Kaiken kukkuraksi näiden kahden tekniikan lisäksi löytyy vielä hybriditekniikka. Jälkimmäisistä tekniikoista mölisen ehkäpä tuonnempana lisää.

Lyhykäisyydessään image transfer tekniikka toimii siten, että valitaan tekniikkaan soveltuvaa filmiä. Käsittääkseni tekniikkaan löytyy muutamia filmityyppejä, joita tosin ei enää valmisteta. Muiden muassa muinoin valmistettu yksi yleisin 100 tyypin polaroidfilmi 669 soveltuu tekniikkaan hyvin. Filmi on tyypiltään peel apart, jossa käteen jää sekä kuva että negatiiviosa. Oikeastaan vain harvassa filmissä löytyy negatiiviosa, useimiten puhutan paperista, johon ylimääräinen emulsio jää. Räpsästään kuva kameralla hieman ylivaloittuneeksi, jonka jälkeen negatiivi irroitetaan kuvasta ilman kehitystä ja painetaan esim. paperia vasten ja telataan minuutista kahteen, jolloin negatiiville jäänyt emulsio siirtyy paperille muodostaen kuvan.

Erilaiset paperit ym. materiaalit jolle kuva siirretään vaikuttavat lopputulokseen. Kuten myös kuvan valotus sekä kehitysaika ennen kuvan siirtämistä paperille. Kokeilemalla pääsee itseään tyydyttävään tulokseen. Sanovat  enemmän tekniikkaa harjoittaneet akvarellipaperin olevan parasta, mutta kokeilemani paperi oli kyllä sutta verrattuna vaikkapa kopiopaperiin.

Tässäpä ensimmäinen suht onnistunut, vaikka vielä aika tyydyttävän arvosanan saanut kokeilu kopiopaperille. Hieman liian tumma ja annoinpa kuvan kehittyä täyden 60 sekuntia ennen kun telasin paperille. Käyttämäni 669 filmi tuottaa jonkin verran syanotypiamaista jälkeä.


Kottikärryllinen lunta.


Tässäpä vielä alkuperäinen kuva, joka olisi saanut olla hivenen vaaleampi, mutta näillä mennään.



Graffitimuki

Pitkästä aikaa pääsee taas krääsäosaston pariin kaiken kameratouhuilun sun muiden juttujen otteesta... Olen aiemmin oksennellut tekstiä siitä mitä kaikkea graffitilla myydään. Tässäpä taas yksi innovaationäyte sekä osoitus siitä, mihin karkkirahansa voi parhaimmillaan tuhlata. :D Mukavahan sitä on duunipäivän aikana siemailla kupponen sufeeta, kahvikansaa kun olemme.

Koska en ole suinkaan perheemme ainoa töhrijä, pitää jälkikasvun päästää myös tämän blogin kautta "ääneen".  Kaivoin esiin jostain kummasta meille ilmestyneen Graffitea graffitimukipakkauksen kynineen ja poitsu sai hoitaa lopun. Tuttava totesi mukin nähdessään "iästä huolimatta, parempaa tagia kuin forstonin kaduilla...". Pakko myöntää, työstä löytyy kyllä katutöhryjä enemmän yllätyksellisyyttä. Vaikka katuvaikutteen ovat selvät. Kuka tietää, jos poju onkin saanut vaikutteensa NUGin bommailuista, sillä onhan noita videoita tullut yhdessä katsottua. :-)~