torstai 24. toukokuuta 2012

ALASTON KRIITIKKO & skidiä pohdiskelua

Enpä ole tainnut pyhittää montaa, jos yhtäkään päivitystä mielenkiintoisille blogeille. Olkoon tämä ensimäinen, jos niin ei ole aiemmin tapahtunut. :P

Tosiaan, jonkun aikaa lukenut ALASTON KRIITIKKO blogia, jota kirjoittelee mm. toimittajana tunnettu Otso Kantokorpi. Yllättäin blogivalintani ei liitykään puhtaasti graffiteihin tai katutaiteeseen, vaan yleisesti taiteeseen. Blogini aihepiirit huomioiden, nostan kuitenkin lukemattomien muiden mielenkiintoisten päivitysten joukosta tällä hetkellä hänen viimeisimmän päivityksensä, Julkaistua 305 & Katutaidetta 71: Katutaide ja taiteen hierarkiat. Mielenkiintoisia pohdintoja ja muutenkin tutustumisen arvoinen blogi!

Itseäni on pohdituttanut kuinka aika nuorillakin aikuisilla voi olla hyvinkin rajoittunut käsitys katutaiteesta, katutaiteen tekemisestä, tekijöiden iästä sekä katutaiteesta kiinnostuneiden iästä. Taiteen pitäisi olla kaikenikäisille, joten kaikenikäiset ovat kiinnostuneita taiteesta ja myös katutaiteesta jos katutaide on taidetta. Noinhan ei jokainen ajattele, sillä katutaide ja graffitithan ovat lasten puuhaa, eiväthän yli 25 vuotiaat jaksa enää juosta poliiseja tai vartioita karkuun. Silloin sitä vanhemmat ovat tietyssä määrin infantiilejä. :-) Onneksi on kaikenmaailman graffitiseiniä ym. seinäprojekteja...

Pidin yhtenä kesänä pienimuotoisen graffitimaalauspajan, jossa ihmiset pääsivät maalailuun tutustumisen ohessa vaihtamaan mielipiteitään. Erään naisen (jotka ovat usein miehiä suopeampia katutaidetta kohtaan) mielipide kuului, ettei graffiti ole oikein mistään kotoisin, ei ainakaan taidetta ja vain hetken huumaa. Aloin miettimään lohkaisua ja päädyin samaan lopputulokseen, mutta luultavasti aivan eri kytkentöjen kautta. Graffiti ei ole aina taidetta ja elämä jos mikään, mitä graffitikin on, on vain hetken huumaa. Sitten kuollaan ja ollaan karitsan ruokaa.

Pitäisikö kulkea kuten lampaat, silloin huuma olisi helpompaa...



MAIJAN KARITSA
Maijall' oli karitsa, karitsa, karitsa. Maijall' oli karitsa, lumivalkea.
Minne Maija menikin, menikin, menikin. Minne Maija menikin, se seuras mukana.
Kouluhun se lähti myös, lähti myös, lähti myös. Kouluhun se lähti myös Maijan mukana.
Siellä kaikki nauroivat, nauroivat, nauroivat. Siellä kaikki nauroivat sen koulupäivälle!



keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Horfe

Tuossa muutama vuosi sitten nettiä surffatessa, tuli törmärryä ensikerran Horfen maalauksiin. Kyseisen ranskalaisen maalarin työt sävähdyttävät siinä määrin, että pakkohan hänen töistään on pikku päivitys kyhätä.

Horfe on erittäin tuottelias, eikä pariisissa jalkaillessa voi olla törmäämättä kaverin tuotoksiin. Tyyli on uniikin tunnistettava. Letkeät letterit sekä karaktäärit ovat pursuilevan eläväisiä. Useimpia töitä jää jumittelemaan pidemmäksi aikaa, eivätkä duunit ole vain fast foodia silmille.

















Kuvat: ympäriinsä netistä.

tiistai 22. toukokuuta 2012

Skate or Die

Oi niitä nuoruusvuosia, kun yöt ja päivät läpeensä lauta jalkojen alla viiletettiin menemään mitä mielikuvituksellisimmissa paikoissa. Jos ihmisen ei tarvitsisi syödä ja juoda, olisi sekin aika luultavasti käytetty lautojen päällä. Näin vanhana patuna voi vain ihmetellä sitä nuoruudenvimmaa mikä silloisessa skeittiporukassa loimusi. No, eipä tuo liekki aivan sammunutkaan ole, jos ei liekki pala, niin ainakin jokunen kekäle vielä henkuu. Skate or die, sanos. Vaikka aikalailla sunnuntairullailija sitä enää voi olla. Skedeys on ollut ehkäpä elämääni suurin asia mikä on jättänyt jälkensä minuuteen, niin hyvässä kuin pahassa.

Kun ei nykyisin laudalla enää voi nuoruusvuosien tapaan kikkailla, on kai vain muisteltava ja kas niin kävyille tuttuun ja turvalliseen tapaan tilililitellä, eli nariririnoida kaikenmoisista epäkohdista.
Jos nyt tähän jotain vtututututtavaa kirjaisi, on se se jo aiemmin mainitsemani tölön ghettoparkin rappioituminen. Tänä keväänä tilanne näytti viimevuotiseen verrattuna entistäkin pahemmalta. Kivahan se on kun alue harjataan kivistä ja roskista rullauskuntoon, mutta ei se tarkoita sitä, että reili pitäisi jyrätä siinä siussa vituralleen ja jättää se vielä sellaiseksi. Ihme juttu muuten, ettei tuolle mahtieuroja maksaneelle parkille ole ketään vastuuhenkilöä joka ilmoittaisi epäkohdista ja korjattavista asioista. Mut hei, Forssa pyrkii vasta vuoteen 2017 lapsiystävällisimmäksi kaupungiksi, joten ei tuolla parkilla ole mikään kiire...ja hei, lapsille ja nuorille pitää asettaa haasteita. Mikä sen haastavampaa kun sladittaa k:n mallista reiliä.

Jos jotain pahaa, niin hyvääkin. Mestalla on näkynyt ilahduttavasti rullaavaa porukkaa ja etenkin sitä nuoremman polven jannua. Parasta olis kun olis edes muutama vähän vanhempi aktiivinen patu esikuvana ja aktivoimassa, ruokkimassa mielikuvitusta...se taas ruokkis lajia, saattas ne värkitkin olla tip top kunnossa...Kato, parit lehtijutut paikalliseen ja aina voi yrittää, sanois tapsa... Ni, jo alkais tapahtua... ;D

Aika aktiivista porukkaa on löytynyt skedeyksen saralta myös lähikunnista mm. Tammelasta. Ja mielikuvituksellisia rullaajia mm. partasami (apulantaa) mainitakseni... Skaboja on järkätty (taitaa videomateriaalia löytyä jostain arkiston kätköistä) ainakin 2000-luvulla. Muinoinen minikin oli kovassa huudossa. Nykyisin Tammelasta löytyy enemmän töhryjä ja vähemmän skedeystä, no eipä siellä rullausmahdollisuuksiakaan ole. Mutta niin se vain menee pienillä paikkakunnilla. Vähän harrastajia imevät lajit kulkevat nekin sykleittäin, vaikutus on raaka ja selkeä. Rullataan, ei rullata, räpätään, ei räpätä, töhritään ja katotaa ny si...

Myös Jokioisilla on paikkakunnan kokoon nähden hyvät mestat rullailla, tai näin ainakin vielä vuonna 2008. Muuutta eiköhän sielläkin aika kulje samaa kehää kuin muuallakin. :-)

Jottei tämä päivitys mene täysin valitukseksi, laitan vielä muutamia -08 räpsyjä Jokioisten miniskaboista ja sen semmoista. Joten Bon Appétit ja rullailun iloa.












perjantai 18. toukokuuta 2012

ÄlPeet

Aika ajoin tulee väsättyä maalauksia ja tussailuja LP vinyylilevyille. Ja mikä sen hienompaa, kun laittaa vanha kiertoon ja tehdä vanhasta jotain uutta. Tässäpä muutama vanhempi ja uudenpi tekele.






tiistai 15. toukokuuta 2012

Katutaideraati: Blind Justice

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, nelihenkinen katutaideraati.
Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilöitä jotka eivät graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattiensa ja harrastustensa kautta ymmärtävät kauneutta sekä taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.





Tartzani: "Juu elikkäs tämä inkkari hahmo joka löytyy melko useasta paikkaa Forssaa on mielestäni hieno ja taiteellinen. Tältä paste-up pitää näyttää! Minä olen nähnyt tämän luultavasti siinä "bronxin" sähköpoksissa (vanhat makasiinit) ja työ oli silloin tehty sanomalehdelle... Tähän stenciliin on saatu hieno hämyinen tunnelma ja nuo kolme layeriä ovat juuri sopivat. Mutta miksi joku on laittanut pacman hahmon tuohon viereen?! Se ei sovi ylvään inkkarin mukaan millään tavalla =( Mutta joka tapauksessa ihan hieno sapluuna työ, paikan olisi tosin voinut valita paremmin, ruskea sähköboksi ei oikeen mätsää väreihin... Työlle arvosanaa 7 ½ verran."


UllaDulla: "...and justice for all! Ekaks tulee mielee Metallica. Tokaks et tää on luultavasti kylän parasta wheapaste antia. Erittäin smothiee ja kliiniä jälkee. taidokkaasti väsätty, luultavasti stencilityö. tykkään viel enempi niistä vihreistä vaikkei niistä metallika tulekkaan samalla tavalla mielee. repaleisena toi näyttää vielä paremmalta mitä ehjänä. Tarra on ihan ok, perus pökäle. Tarra sopii hyvin tumman vihreeseen poksii. Peukkua tälle paketille 7½ pojoa."


Gillan: "Joku ei oo ny alkuunka digaillu tätä teosta ku on noin kaameesti yrittäny nyhtää sitä irti! Mä kyl tykkään tästä! Liekö tarra tai liisteröinti, samasenväliä mutta teos on kokonaisuudessaan makee. Mies huivi silmillään...vaiko nainen? Kenties jeesus? Semmonen kuva, että jaksaa kattella kun tulee monia eri asioita mieleen. 7 p."


C48: "Todella huolitellun näköinen työ. Mielellään näkisin ehjänä. Näyttää spraymaalatulta, vaikka maalausjälki on erittän pehmeää on työ sopivan kivimäisen karkea suurempien maalipisaroiden ansiosta. Varjokuvaaan on saatu hyvin syvyyttä. Tämän maalaaja ei varmastikaan ole lapsi tai aivan nuori. Tekijällä on selkeästi taidot hyppysissä. Sokea oikeus aiheeltaan, sekä siihen liitetty mustavalkoinen värimaailma ovat hyvä yhdistelmä. Kontrastia tuo keltaisella pohjalla olevat numerot sekä vihreä hahmo. Oikeutetusti 8 pistettä."

Yhteispisteet 30, keskiarvo 7,5

Aiemmin raadin pureskelemat teokset:

Katutaideraati: Nooooooot Again sinistä
Katutaideraati: sinistä seinässä
Katutaideraati: kuolaava kuningas ja muita lärvejä
Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?
Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: valkoinen tagi

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Graffitikursseja




Kuten viime vuonna, tänäkin kesänä järjestetään käsityökeskus Sigridin toimesta muutama graffitikurssi. Joten tyykikylässä ja lähiseudulla asuvat ja olevat, teille olisi tiedossa töhryinen kesän aloitus. Tsek tsek ja ilmoittautumaan. ;-)

Tosi tarina: Graffitivirkamies


Tulipa juuri tarkistettua uusin YLE1:n Tosi tarina jakso. Eipä hullumpi jakso, jopa päivityksen arvoinen. Toivottavasti tuo tulee jakoon myös juutuubiin tuon areenan 30 päivän sisään tai jälkeen. Enivei, silmät viritettyinä kohti areenan arkistoja.

"Kun Tero Karvinen tekee graffitinsa, hän on SensTDR: mies joka piileksii varjoissa ja on valmis juoksemaan pakoon. Läänintaiteilijana hän muuttaa asenteita: graffiti ei ole yhtä kuin töhry."

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/tv/1515294


maanantai 7. toukokuuta 2012

Above Tyykikylä










  Koleessa, kosteessa, sormet lievästi kohmeessa. Parina päivänä ja useampana yönä, sumeita räpsyjä parvekkeelta nähtynä.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Katutaideraati: Nooooooot Again sinistä

Vuosina 2008-2009 tuli mielenkiinnolla ja hymyssä suin seurailtua Fifi:ssä ilmestyneen töhryraadin toimintaa. Koska idea on mitä mahtavin, siis töhryraati, eikä pyörää kannata keksiä uudestaan, on allekirjoittanut muokannut omanlaisen pyörän, eipä kovin pramea tai krominen, verrattain Fifin raatiin, mutta käpykylän mittakaavan mukainen, nelihenkinen katutaideraati.
Kaiku ja blogin katutaideraati koostuu henkilöistä: Tarzani, Ulla Dulla, Gillan sekä C48. Iältään raatilaiset ovat 16-48 vuotta. Kahdella raatilaisella on aiempaa graffiti/katutaidetaustaa. Koska katutaide on usein kaikkien ihmisten nähtävillä ilman, että heiltä mitään kysytään, on raadissa hyvä olla mukana henkilöitä jotka eivät graffitikulttuurista omien sanojensa mukaan mitään ymmärrä, mutta jo ammattiensa ja harrastustensa kautta ymmärtävät kauneutta sekä taidetta. Olemmehan jokainen oman ympäristömme arvioijia kaikkine mainoksineen, rakennuksineen, puistoineen, taiteineen ym. juttuineen, siksi myös katutaidetta pitää arvostella.

Fifi:n sanoin "Jos katutaide on taidetta, sitä tulee arvostella."

Katutaideraati arvostelee kaiku ja blogin sattumanvaraisesti valitsemien kuvien töhryjä aika ajoin. Raati ei lähde moralisoimaan minne katutaidepläjäys on sijoitettu tai arvostelemaan kuvien laatua. Teosta arvioidaan asteikolla 1-10. Jokainen raatilainen arvostelee töhryjä omin sanoin tietämättä toistensa arvioista ja tuntematta toinen toistaan, jolloin he eivät pääse vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin.




Tarzani: "Sana TOY tarkoittaa aloitteliaa tai vain surkeata graffitia... Minusta toy on aika kuvaava sana tähän "master piissiin". Näyttää todella hutaistulta ja lyön vetoa että tämän grafan tekijä ei ole pahemmin suunnitellut töherrystään. Juuri tämän tyyliset "graffitit" vievät koko graffitiskeneltä maineen. Kolmiulotteisuus on mennyt osin pieleen, esim. U:n nuolen kohdalla. Lisäksi kirjaimet ovat vinksahtaneita. Olisi kaikkien kannalta hyvä jos graffitin teksti BUSTED pitäisi paikkansa ja se hemmo, joka tämän on sutaissut, olisi turvallisesti poliisi-setien huomassa. Näyttää olevan muuten surullisen kuuluisilla mastonin "laatu" maaleilla tehty, kun noin hienoa läpikuultavaa jälkeä tullut.
Lisäksi tämän graffitin tekijän kaverit ovat näköjään käyneet heittämässä rispektit tuohon busted:n viereen ja nämä kovat pojat ovat olleet biologian tunneilla hereillä, sillä noin hieno "venekkin" sieltä löytyy. Mitähän hyvää tästä voisi sanoa...? no hieno kesäinen ilma kuvassa on ainakin. =D arvosana 1-"


Ulla Dulla: "Noooooooooooo...! Ei vtu, nyt jotain rotia noiden "töiden" valintoihin. Oikeesti, tollasta paskaa ei voi arvioida. Näyttää pahasti legendaarisen Maston Masterin suhrimalta. Voin hyvin kuvitella kuinka tää masteri on menny pumppu lujilla paikalliseen "maalikauppaan" pölliikseen laatumaalia. Povariin on sit jääny yks kalligrafiakäpilline mastoni. Sit äkkiä mopoautolla jumalan selän taakse sotkee. Sotkija ei tosiaankaa oo osannu hyödyntää suuttimen antamaa kalligrafista jälkeä. Kyselin tutuilt tän tekijästä. Maalauksen liittyy kuulemma jonkun toisen toyn kiinnijääminen. Huvittavinta et tekijä on ite tukaroinu mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Ei uppoo meikäläisee tollane tukaroiva ivaamine. Peukkua tälle sinisestä väristä ja kalligrafiakäpistä 1 pisteen verran."

Gillan: "Sen näköinen, että luonnos on näyttänyt paperilla tosi hyvältä, mutta sitten seinään sutaistuna onkin ihan kaikkea muuta. Eli harjoitusta lisää kaipaisi tämänkin tekijä. 3D:t on ihan päin pyllyä ja kirjainten asettelu myös. Osa on liian kaukana toisistaan jne. Eikä pikkusöhrystäkään saa mittään selvää. 2 p."


C48: "Ilmeisesti käsitän katutaiteen ja graffitin eri tavalla mitä tämän maalaaja. Näen tuon maalauksen sotkuna, jota ei olisi ikinä pitänyt mennä maalaamaan. Sanonta "harjoitus tekee mestarin" on hyvä muistaa. Lailliset graffitinmaalauspaikat olisivat omiaan kehittämään tällaisten vielä harjoitusta kaupaavien maalaajien taitoja. Spraymaalin jälki on paikoin tussimaista, jonka jälki on jäänyt hyödyntämättä. Sotkulle annan yhden pisteen."


Yhteispisteet 5- keskiarvo 1,2

Aiemmin raadin hampaissa pureskellut teokset:

Katutaideraati: sinistä seinässä
Katutaideraati: kuolaava kuningas ja muita lärvejä
Katutaideraati: tykkiä turkoosia ovessa?
Katutaideraati: lick it up
Katutaideraati: myrkyllisen merkillinen pilvi
Katutaideraati: valkoinen tagi